Drzewo do wędzenia z korą czy bez
Zależy nam na tym, aby proces wędzenia był poprawny i nie narażał naszego zdrowia na niebezpieczeństwa. Gatunki drewna najlepsze do wędzenia żywności. Przejdź do sekcji drewno do wędzenia - Do wędzenia używa się drewna z drzew liściastych tlącego się, bez kory, najczęściej bukowego, z grabu, wiązu, .
Mokre drewno powoduje pirolizę, która w efekcie sprawia, że wędzonki są kwaśne i okopcone. Drewno do wędzenia musi być surowe, ładne, czyste, bez grzyba . Do wędzenia używa się drewna z drzew liściastych tlącego się, bez kory, najczęściej. Bez - dym bardzo lekki, łagodny, subtelny z odrobina zapachu (smaku) .
W Polsce do tego celu używa się drewna z drzew liściastych, bez kory. Zalecany do wędzenia na gorąco ryb oraz drobiu, a także jagnięciny oraz innych mięs. Wiem, że inni gospodarze do wędzenia używają innego drewna z drzew liściastych, takiego które się tli i jest bez kory: drzewa grabowego, dębu, akacji, śliwy, . Po przyjeździe pierwszą rzeczą którą zrobię, to wyjmę wędzonki z. Ja używam drewna z olchy i drzew owocowych, którego nigdy w życiu nie korowałem.
Zaletą ich jest to, że wkładamy wędzonki z góry i bez problemu . W tej roli najlepiej sprawdza się drewno z drzew liściastych bez kory. Najczęściej wybierany jest buk, grab, wiąz, akacja, dąb, olcha, klon oraz .
Komentarze
Prześlij komentarz