Głóg owoce
Głóg wygląda pięknie – zarówno wiosną, gdy kwitnie, jak i jesienią, kiedy dojrzewają jego owoce. W dodatku jest rośliną o wyjątkowych walorach zdrowotnych. Głóg posiada dużo właściwości i wartości odżywczych.
Owoc ten jest bogaty w witaminy i minerały. Medycyna naturalna wykorzystuje również owoce głogu (Fructus Crataegi), które zbiera się w pełni dojrzałe (powinny być ciemnoczerwone i twarde) . Kwiatostan i owoc głogu są stosowane jako łagodne środki nasercowe - w miażdżycy, dusznicy bolesnej czy nadciśnieniu. Szczególnie przyjazne sercu są kwiatostany i owoce głogu.
Zawierają one bowiem w swoim składzie flawonoidy oraz ich pochodne puryny. Nalewka z głogu jest dobrze znana, jednak z owoców głogu można także zrobić pyszne przetwory, herbaty i napary, które są korzystne dla zdrowia. Owoce głogu - jako składnik różnych preparatów czy mieszanek do zaparzania - mają fantastyczne działanie pomocnicze przy leczeniu schorzeń serca i układu . Roślina wydaje okrągłe, czerwonobrunatne owoce, które mają słodki smak.
Głóg nie tylko efektownie wygląda na trawniku, lecz pomaga leczyć wiele schorzeń. Dawniej używano głównie owoców głogu, teraz w ziołolecznictwie coraz.
Komentarze
Prześlij komentarz