Ikra ryb
W budowie i funkcji zasadniczo nie odbiega od jaj innych zwierząt – najważniejsza różnica to znacznie większa ilość żółtka w ikrze, . Ryba ta, o nieprzyjemnym wyglądzie i jeszcze gorszym mięsie, składa ikrę określaną jako złoto współczesnej gastronomii. Z reguły ryby rozmnażają się składając ikrę.
Zapłodnienie następuje poza organizmem samicy, gdy po złożeniu jaj samiec polewa ikrę nasieniem. Pojęcie to bywa także używane do określania jaj. W Ontario większość wędkarzy przeznacza ikrę ze złowionych samic łososia lub pstrąga na przynętę.
Ikra oferuje ryby wędzone na zimno i gorąco, wędzenie ryb morskich i śródlądowych.
Kawior to solona, w odpowiedni sposób, ikra ryb. Lecz nie każda ikra może być nazwana kawiorem. Wyróżnia się oficjalnie dwa rodzaje tego delikatesu: kawior . Ikra, komórki jajowe ryb kostnych. Pojedyncza komórka otoczona jest twardą lub miękką osłoną jajową,decydującą o kształcie jaja.
Istnieje wiele różnych rodzajów rybich jaj, ikry i ryb stosowanych w kuchni. Jestem pewien, że wiele osób przed przeczytaniem tego artykułu .
Komentarze
Prześlij komentarz